Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

100+ ezret spóroltam a rendrakással

B. Dorina
2018. 11. 17. 00:00:00
100+ ezret spóroltam a rendrakással

A legutóbbi hétvégén elolvastam Marie Kondo: Rend a lelke mindennek című könyvét. A Konmari módszer abban segít, hogyan szelektálj és hogyan dobáld ki az életedből azokat a dolgokat, amik csak a helyet foglalják és hátráltatnak téged.

A könyv elején van egy teszt is, ami alapján kiderül, hogy te melyik gyűjtögető típusba tartozol.

Nos én az a fajta vagyok, aki bevág mindent a szekrénybe vagy a fiókba és látszólag rendet is teremt otthon. Ez nagyon igaz, rengeteg a számunkra felesleges kacat a lakásban, pedig csak 50 négyzetméteren élünk. Bevallom őszintén, sok tekintetben nem tudtam magamévá tenni, amit a könyv írt, így a saját módszerem szerint haladtam, lépésről-lépésre és csak néhány elemét követtem az író módszerének. Én nem forgattam fel az egész házat, de amellett, hogy kiürítettem két szekrényt is, az eladandó dolgokkal még landolt kicsit több, mint 100.000 Ft is a megtakarítási számlánkon. Nem rossz ugye?

Persze ez az összeg erősen relatív, mert mi aztán tényleg a hardcore gyűjtögető kategóriába tartozunk, de biztos vagyok benne, hogy neked is vannak olyan használati tárgyaid otthon, amit évek óta elő sem vettél vagy, ha meg is láttad, csak hátrébb dobtad a szekrényben "jó lesz ez még valamire" címszóval.

Igen jó lesz: arra hogy valamilyen formában megszabadulj tőle és végre rend legyen a környezetedben és egy kicsit a lelkedben is.

Kedvet kaptál a lomtalanításhoz? Néhány jó tanács mielőtt belekezdesz:

1. Rendrakás előtt rakj rendet a rakodó területen

A folyamat közben úgyis kupi lesz, de nincs annál rosszabb, amikor egy már meglévő szemétdombra pakolsz egy másikat. Ha egy tiszta vásznon kezded el az "alkotást" sokkal könnyebben átlátsz majd a káoszon.

2. Tervezz be rá időt

"Á, csak a konyhában lévő kis fiókot akarom kipakolni, mert már nem tudom betolni. Hamar megleszek vele."

Persze! Ne verd át magad... Biztos vagyok benne, hogy abba a fiókba mindent betuszkolsz, ami éppen útban van.

A gyerek szir-sz*r játékait, a nyolcvanhétezredik blokkot,amit azért tartasz meg, mert lehet éppen olyan tétel van rajta, amit ha vissza kell esetleg vinni még jól jöhet... persze arra már lusta vagy, hogy meg is nézd mi van azon a blokkon és még megannyi indifferens tárgyat, amiről fogalmad nincs, hogy egyébként miért a konyhai fiókban találtál neki helyet.

Egy ilyen kis fiók átnézése is lehet egy órás művelet, hát még ha egy egész szekrényt vagy szobát akarsz rendbe tenni. Tervezd be ezt a melót egy borongós szombat délutánra és hagyj időt a folyamatnak.

3. Egyszerre csak egy területre fókuszálj

Jelölj ki egy szobát, vagy a helyiségen belül egy kisebb területet és azt szortírozd át. Ha elkezdesz ész nélkül minden szobát kirámolni egy idő után akkora kupi lesz, hogy meg is unod az egészet és mindent, amit előszedtél visszavágsz majd a szekrényekbe.

Vágj bele a szortírozásba!

(Látszólag) Rend van, gyerekek a nagyszülőknél, tiéd a délután és kijelölted az áldozati területet is. Kezdheted is a lomtalanítást!

Jelölj ki 4 területet a szobában és a megfelelő csoportokba pakold a holmikat. Mik lesznek ezek a területek?

- Megtartom (mert használom, érzelmileg kötődök hozzá, hivatalos irat stb.)
- Elajándékozom/adományozom
- Eladom
- Kuka

Pakolás közben valószínűleg fogsz majd olyan holmit is találni, aminek nem is az adott szobában lenne a helye. Véleményem szerint fontos, hogy ezeket még ne rakd a helyükre, csak tedd a megtartom kupacba és ne kezdj el velük fel-alá járkálni a lakásban. Ezzel elveszted a fókuszt és hamar félbe is marad majd a szortírozás.

Ezek mellett örök hiba, hogy minden tárgyadnak érzelmi töltetet adsz és nem tudsz megszabadulni tőlük. Meg kell tanulni elengedni a dolgokat. Persze vannak olyan tárgyak, amit természetes, hogy meg fogsz tartani, de egy köszönő lap a 15. születésnapodról, amin annyi áll, hogy Boldog születésnapot nem hiszem, hogy túl sok emléket hordozna magában. A gyerek rajzait bescannelheted és digitalizálhatod, az évekkel ezelőtt hordott esküvői ruhát eladhatod és így tovább. Az emlékek ugyan úgy megmaradnak mindenféle tárgyi vonzat nélkül.

Ha a végére értél a holmijaid osztályozásának kezd el visszapakolni a "Megtartom" kupacból azokat a tárgyakat, amiknek egyébként is itt lenne a helyük. A nem odavalóakat pedig hagyd a kupacban és már csak a rendrakás végén foglalkozz velük.

Az ajándék/adomány részleg dolgairól még aznap dönts és tervezd be, hogy három napon belül odaadod annak vagy azoknak, akik hasznát vehetik. Addig amíg ez meg nem történik vissza ne rakd a szekrénybe. Kerülgesd csak a dobozhalmot, legalább hamarabb ráveszed magad, hogy megszabadulj tőle. Ruhák esetében, ha végképp nincs ötleted, hogy kinek adhatnád vidd be valamelyik közeli H&M üzletbe. A kapott anyagokat újra feldolgozzák és egy kuponnal is megjutalmaznak majd érte, amit fél évig felhasználhatsz náluk 2000 Ft-os vásárlási összeg felett.

Az eladásra ítélt tárgyakat fotózd be és másnap töltsd fel valamelyik adásvételi portálra vagy csoportba. Adj neki egy hónapot, hogy elkeljen. Ha nincs rá érdeklődő, akkor pedig az idő letelte után avanzsáljon ajándékká vagy adománnyá.

A legkönnyebb dolgod a kukás kupaccal lesz. Amint befejezted a pakolást és a helyére raktad a nem odaillő tárgyakat is, szaladj ki a szeméttel vagy ha tetemesebb mennyiség gyűlt fel vidd el azt a legközelebbi hulladékudvarba.

És hogy mi mivel spóroltunk?

- eladtunk egy alig használt vakut
- eladtunk egy alig használt laptopot
- két pár tökéletes állapotú cipőt
- illetve megvarrtam három farmert, amit előtte alig hordtam, mert kifogytam belőle. Kellett volna új farmer, mert a régieket már elnyűttem, de így, hogy erőt vettem magamon, megnéztem pár Youtube videót, majd ezek alapján leültem a varrógépem mellé és bevettem a nadrágok derekából és szárából, lett három új használható farmerem. Ugyan nem nulla forintból, mert annak idején ugyanúgy költöttem rá, de legalább nem dobtam ki vele pénzt az ablakon. :)

blog comments powered by Disqus

Keresés