Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Egyszerűen elkészíthető jénaiban sült kenyér

Ma megvarrtam a házi kenyeres zsákunkat. A párommal megbeszéltem, hogy pár perc alatt megvarrom, aztán együtt elsétálunk a pékségbe és ebbe fogjuk kérni a kenyeret. Csak arra nem gondoltam, hogy nem vagyok túl kvalifikált varrás terén és ezzel a kis behúzható tetejű zsákkal 2 órát fogok szenvedni. Későn, meg esőben nem sétálgatunk, de a zsákot fel akartam avatni, no meg reggelire kenyér se ártana, így hát nekiálltam kenyeret sütni.

Ez a kenyér azért jó, mert olcsó (kb. 180-200 Ft-ból megvan), tudod, hogy mi van benne és nem hozol haza a pékségből még egy műanyag zacskót. Előkészületekkel és sütéssel együtt 2 óra alatt el tudod készíteni. Nincs is jobb a frissen sült, finom meleg kenyérnél.

Nagyon szeretem ezt a receptet. Kívül ropogós, belül finom puha kenyeret kapunk és imádom, amikor a frissen sült kenyér illata belengi a lakást. :)

Hozzávalók:

300 g búza fehérliszt
200 g teljes kiőrlésű liszt
300 ml langyos víz
20 g élesztő
1 ek napraforgó olaj vagy olivaolaj
2 tk só
1 csapott teáskanál cukor
ízlés szerint kiegészíthető magvakkal

Elkészítés menete:

Egy tálban keverjük össze a fehér lisztet és a teljes kiőrlésű lisztet. Csináljunk egy fészket a lisztben és morzsoljuk bele az élesztőt, majd szórjuk meg a cukorral és öntsük rá a langyos vizet. Kicsit keverjük meg, vigyázva, hogy ne boruljon bele a liszt nagy része, csak a cukrot és az élesztőt akarjuk feloldani a vízben. Ezt követően hagyjuk magára 10-15 percre és hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. 

Amint ez megtörtént adjuk hozzá a sót és az olajat  - illetve, ha szeretnénk a magvakat - és apránként, kanállal ki adagokban kezdjük el az élesztőhöz hozzákeverni a lisztet addig, amíg már kanállal nem keverhető. Ekkor gyúrjuk össze az alapanyagokat egy kis cipóvá.

Kapcsoljuk be a mikrót legmagasabb fokozaton 4 percre, teljesen üresen. Majd ezt követően a kikapcsolt, de kellemesen meleg mikróba tegyük be a tálat, benne a kis cipónkkal. Kelesszük itt a tésztát 30-40 percen keresztül.

A tésztánk körülbelül a duplájára fog nőni, gyúrjuk össze és tegyük bele a kivajazott jéniainkba. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, addig hagyjuk még pár percet pihenni a kenyerünket. Mielőtt betennénk a sütőbe vágjuk meg késsel a tetejét és kenjük meg vízzel, majd tegyük a jénaira a fedelét, a jénait tegyük be a sütőbe és süssük 20 percig fedővel, majd 20 percig fedő nélkül.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: spórolás háztartás receptek
blog comments powered by Disqus

Keresés