Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > >

háztartás

2019. 09. 26. 23:27:31
Bevallom a költözés után sok régi, nem épp környezettudatos szokásunkhoz visszatértünk. Egyszerűen azért, mert a sok doboz és a felújításból keletkezett szemét és törmelék mellett könnyebb volt ezt az utat választani. Beletelt talán 1-2 hónapba is, mire a korábban megszokott rutinunkhoz vissza tudtunk térni és ezt követően belekezdhettünk egy új zöld projektbe is, a kerti komposztálónk készítésébe.
2018. 11. 18. 21:54:48
A műanyag szivacsokat már régóta száműzni szerettem volna a konyhából és eltelt egy kis idő, amíg megtaláltam a tökéletes alternatívákat itthonra. Amíg mi szenvedtünk - leginkább csak Férj, én egy kis ronggyal is elmosogatok - sok újrahasznosított vagy természetes alapanyagú, szelektálható szivacspótlót is kipróbáltunk, ezekre hoztam most nektek példát.
2018. 11. 17. 00:00:00

A legutóbbi hétvégén elolvastam Marie Kondo: Rend a lelke mindennek című könyvét. A Konmari módszer abban segít, hogyan szelektálj és hogyan dobáld ki az életedből azokat a dolgokat, amik csak a helyet foglalják és hátráltatnak téged.

A könyv elején van egy teszt is, ami alapján kiderül, hogy te melyik gyűjtögető típusba tartozol.

Nos én az a fajta vagyok, aki bevág mindent a szekrénybe vagy a fiókba és látszólag rendet is teremt otthon. Ez nagyon igaz, rengeteg a számunkra felesleges kacat a lakásban, pedig csak 50 négyzetméteren élünk. Bevallom őszintén, sok tekintetben nem tudtam magamévá tenni, amit a könyv írt, így a saját módszerem szerint haladtam, lépésről-lépésre és csak néhány elemét követtem az író módszerének. Én nem forgattam fel az egész házat, de amellett, hogy kiürítettem két szekrényt is, az eladandó dolgokkal még landolt kicsit több, mint 100.000 Ft is a megtakarítási számlánkon. Nem rossz ugye?

2018. 10. 16. 09:58:26

Az arctisztítás a napi rutinunk része. Minimum reggel sminkelés előtt és este lefekvés előtt biztosan eltöltesz vele egy kis időt, ami teljesen természetes, viszont ha eldobható vattakorongokat használsz feleslegesen termelsz hulladékot, meg úgy egyébként feleslegesen vásárolsz ilyen termékeket és költöd rá a pénzedet. Ugyan éves szinten - ha csak a legolcsóbb 140 Ft körüli vattakorong csomagot nézzük - csupán 5-6 ezer forintot spórolhatsz meg vele, de ez is egy a sok aprócska kiadás közül, amiket összeadva már egy kellemesebb összeggel találhatod szembe magad. Persze csak akkor, ha az a bankszámládon vagy a pénztárcádban van... :)

Ebben a cikkben megmutatom, hogyan készítem a saját arclemosó korongjaimat, egyszerű, leselejtezett otthoni alapanyagokból.

2018. 09. 16. 14:00:00

Sokáig utáltam fehér holmikat vásárolni, azt meg főleg utáltam, hogy a párom vásárolja, mert mindig elszürkültek vagy besárgultak egy idő után a pólói és teljesen mindegy volt, mit csináltam vele nem sikerült az anyag roncsolása nélkül újra patyolat fehérré varázsolnom őket. Ha belegondolok, hogy mennyi márkás vackot vettem, ahelyett, hogy veszek egy kiló folttisztító sót és hagyom hadd dolgozzon...kicsit szomorú vagyok, hogy nem találtam erre hamarabb.

2018. 09. 15. 22:00:32

Ha te is szeretnéd a háztartásodat kicsit környezet barátabbá tenni, a citromsav jó társad lesz ebben a törekvésben. Ez ugyanis egy természetes vegyület, amely sok gyümölcsben megtalálható, legnagyobb mennyiségben a citrusfélékben, innen is kapta a nevét. Patikákban, bioboltokban és zöld termékeket értékesítő webshopokban tudod beszerezni. Állagra pedig kicsit olyan, mint egy nagyobb szemcsés só. Attól függetlenül, hogy jóval természetesebb, mint a boltokban kapható szintetikus szerek, persze körültekintően kell használnunk, mert bár egy gyenge savról van szó, azért mégiscsak savról beszélünk.

 

2018. 09. 02. 18:38:59

Ha egyszer elkezded írni a kiadásaidat - akár csak egy hónapig - majd ezt követően leülsz és kiértékeled, hogy mire költötted el a pénzedet az adott időszakban garantálom, hogy sokszor fogsz a fejedhez kapni. Arra vagyunk berendezkedve, hogy folyamatosan költsük a pénzünket és emiatt gyakran olyan dolgokat is megveszünk, amire az égvilágon semmi szükségünk nincsen. Tudatos vásárlással ezen nagyot lehet fordítani és mielőtt még azt gondolnád, hogy az életed emiatt lemondások sorozata lesz meg is nyugtatlak: sokkal jobb lesz neked ezek nélkül. Tervezettebb, egészségesebb, boldogabb életet élhetsz majd úgy, hogy közben a pénzed is egy általad kitűzött nagyobb cél érdekében gyűlik.

Ebben a bejegyzésben nem fogsz világmegváltó tippeket kapni, csupán olyan mindennapi megoldásokat, amikre ha tudatosan odafigyelsz, sokkal jobb viszonyt ápolhatsz majd a pénztárcáddal.

2018. 09. 02. 10:54:30
Ehhez igazából még varrótudomány sem kell, annyira egyszerű és ami szuper, hogy még olcsó is, hiszen bármilyen otthon kallódó anyagból meg tudod magadnak varrni. Az én zsákjaimhoz régi függönyöket és még a kézműves ékszerkészítős korszakomból megmaradt anyagokat használtam fel.
2018. 08. 26. 21:15:16

Ma megvarrtam a házi kenyeres zsákunkat. A párommal megbeszéltem, hogy pár perc alatt megvarrom, aztán együtt elsétálunk a pékségbe és ebbe fogjuk kérni a kenyeret. Csak arra nem gondoltam, hogy nem vagyok túl kvalifikált varrás terén és ezzel a kis behúzható tetejű zsákkal 2 órát fogok szenvedni. Későn, meg esőben nem sétálgatunk, de a zsákot fel akartam avatni, no meg reggelire kenyér se ártana, így hát nekiálltam kenyeret sütni.

Ez a kenyér azért jó, mert olcsó (kb. 180-200 Ft-ból megvan), tudod, hogy mi van benne és nem hozol haza a pékségből még egy műanyag zacskót. Előkészületekkel és sütéssel együtt 2 óra alatt el tudod készíteni. Nincs is jobb a frissen sült, finom meleg kenyérnél.

2018. 08. 21. 20:47:57

Egy ideje, fokozatosan próbálom száműzni itthonról a vegyszereket. Amellett, hogy sok esetben nagyrészt csak a marketing költségeket fizetem meg egy nevesebb márka megvásárlásával, saját magamat és a környezetemet is mérgezem ezekkel a szerekkel, így menniük kell. 

Nincs szükség külön vegyszerre a felmosáshoz, a fürdőszoba tisztításához, a munkapult fertőtlenítéséhez és az ablakok lemosásához. Ezeket mind-mind meg lehet oldani sokkal környezet barátabb és persze olcsóbb alapanyagokból is.

Keresés