Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Környezetbarát alternatívák mosogatószivacsra

Környezetbarát alternatívák mosogatószivacsra A műanyag szivacsokat már régóta száműzni szerettem volna a konyhából és eltelt egy kis idő, amíg megtaláltam a tökéletes alternatívákat itthonra. Amíg mi szenvedtünk - leginkább csak Férj, én egy kis ronggyal is elmosogatok - sok újrahasznosított vagy természetes alapanyagú, szelektálható szivacspótlót is kipróbáltunk, ezekre hoztam most nektek példát.

1. Az újrahasznosított változat: frottír törölközőből

diy mosogatószivacs
 

Instán mutattam nektek az új szivacsunkat, amit első körben ruhaanyaggal tömtem ki és gyakran kifőztem a bacik elkerülése miatt. Nem tudott sajnos normálisan megszáradni, ezért a belsejét kiszedtem és varrtam hozzá még egy réteg anyagot, hogy jobban tartsa a formáját. Ezzel már jól lehetett mosogatni, bár nem habzott annyira mint egy műanyag szivacs és ez hiányzott Férjnek, így az így elkészült pót szivacskákat törlőrongynak használjuk.

Az eredeti ötlet innen jött. Az én változatomból látszik, hogy nem a szépségre törekedtem ... :)

2. Mosogatószivacs tawashi technikával

fonott mosogatószivacs

Ezt a szivacspótlót régi zoknikból, harisnyákból vagy rugalmas anyagú leselejtezett pólókból tudod megcsinálni. Valamivel jobban habzik, mint az első változat és könnyen felakasztható így egyszerűbben szárad. Az elkészítés menetéről pedig például ebben a blogbejegyzésben olvashatsz.

3. Mosogatókefe

fa mosogatókefe

Egy ilyen mosogatókefe nem árt, ha át szeretnél térni az újrahasznosított vagy szelektálható mosogatószivacsokra, mivel remekül kiváltja a műanyag szivacs dörzsis részét. Egy ideig mosogatószivacs helyett használtuk, de nekem hiányzott a szivacsa hatás, nem volt olyan jó vele törölgetni a tányérokat. Szeretjük használni, de nekünk inkább a poharak mosásához illetve a jénaik, nagyobb koszos edények átsikálásához vált be.

A miénket a zoldbolt.hu-n vettük még a nyár elején. Nagyon sokat használjuk, de szinte meg sem látszik rajta. Ha pedig már eléggé leamortizáltuk, minden része vagy lebomló vagy pedig szelektíven gyűjthető, így plusz hulladékot sem termelünk vele.
 

4. Luffa szivacs, nem csak hátmosásra ;)

luffa szivacs

A luffatökből készülő szivacsot nem csak a fürdőszobában tudod használni, a konyhában is jó szolgálatot tesz. Jövőre biztosan vetni fogok én is ebből a jópofa növényből, hogy betárazhassunk belőle jó sok időre. Az eddigi próbálgatásainkból ezzel a legjobb mosogatni. A műanyag étel tárolókról az olajat és a zsiradékot úgy szívja magába mint egy mágnes, mégis könnyen kimosható és ugyan úgy habzik, mint az egyszerű műanyag szivacsok. Emellett viszont nem esik szét 1-2 héten belül, sokkal tovább használható és ha már kiszolgálta az idejét simán mehet a komposztra, elvégre egy növény kiszárított terméséről beszélünk.

Jelenleg mi a DM-ből vesszük, a csomagolása sajnos hagy kívánni valót maga után, de hát valamit, valamiért... egy darab akkora, hogy akár ketté is vágható és két szivacsod lesz majd belőle, amit hónapokig nyugodtan el tudsz használgatni. Összesen 450 forint beruházást igényel, tehát egyáltalán nem drágább, mint a kevésbé környezetbarát társai.

Ha a pénzügyeket nézem éves szinten maximum pár száz forintot spórolsz ezzel, de az érzés, hogy nem termelsz újabb felesleges műanyag hulladékot: felbecsülhetetlen. :)

blog comments powered by Disqus

Keresés