Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nem tetszik a konyhád? Újítsd fel!

B. Dorina
2018. 08. 05. 15:10:00
Nem tetszik a konyhád? Újítsd fel!

Van, hogy nincs lehetőségünk azonnal több százezer forintért új konyhabútort vásárolni. Viszont, ha a régi bútorunk alapvetően jó állapotban van erre nem is feltétlenül van szükség, mert kis átalakítással lehet, hogy még hosszú évekig tudjuk használni a régi darabunkat is.

Albérletben lakunk egy körülbelül 60 éves sorházban. Mikor úgy döntöttünk, hogy függetlenedni fogunk a családi háztól és elkezdtünk lakást keresni sok szempontunk volt.

Szerettünk volna egy kis balkont, ahová esténként kiülhetünk és ahogy nyaranta szoktam paradicsomot és paprikát nevelgethetek benne. Fontos volt a lakás mérete - nem szerettünk volna minigarzonba költözni - és persze az is, hogy ne legyen berendezve, mivel a hűtőn és a mosógépen kívül gyakorlatilag már minden berendezési tárgyunk adott volt.

Mindezt nem horrorisztikus áron, hiszen 3 éve a költözés időpontjában a fél év alatt összegyűjtött vésztartalékomba kellett belenyúlni, a kenyérkereső pedig gyakorlatilag én voltam, mivel a párom akkor még nappali tagozaton az egyetemet csinálta és az órarendje miatt csak alkalmanként tudott diákmunkát vállalni.

Már ezekkel a kritériumokkal is nagyon leszűkítettük a debreceni kínálatot, de hogy még lehetetlenebbé tegyük a keresgélést még egy kutyus is jött velünk. Azt pedig tudjuk, hogy gyerekkel vagy háziállattal albérletet találni, jó áron kb. lehetetlen.

Mivel a kutyusunktól nem voltunk hajlandóak megválni - Ő a családunk része, együtt nőttünk fel - így gyakorlatilag az első olyan albérletet lefoglalóztuk, ahol a kutyával nem volt gondjuk a tulajdonosoknak. Nem nézegettem a fürdőszobát, nem akadtam ki az ezer éves és megsárgult konyhabútoron sem, belakjuk címszóval kicsengettük a kauciót és az első havi bérleti díjat és elkezdtük kicsit barátságosabbá varázsolni a lakást.

A konyhabútort jó alaposan kitakarítottam, ami valamennyit segített rajta, de hónapok után is egyszerűen zavart a látványa, így elkezdtem keresgélni valami megoldás után. Abban biztos voltam, hogy új bútort nem fogok venni a tulajoknak - annyira azért nem idegesített a látványa - így ezt kizárva 2 lehetőségem volt: festek vagy fóliázok.

Mivel egy olyan megoldást kellett találnom, amit a költözésünk után a tulajdonosok simán vissza tudnak állítani a fóliázás mellett döntöttem, de ha választhattam volna, akkor bizony festek. A fóliázás menetéről és a konyhabútor elviselhetőbbé tételéről egy másik posztban fogok írni, csak szerettem volna elmesélni, hogyan jutottam el addig, hogy a lakás más pontjain, a saját bútoraink esetében is ecsetet ragadtam és ezekből valami újat, nekünk sokkal jobban tetszőt varázsoltam, minimális költségekből.

Még a fóliázott konyhabútor is lefesthető

Gyakorlatilag minden festhető, csak megfelelő alapanyagok kellenek hozzá. Gyakran olvashatjuk, ha a témában keresgélünk, hogy festés előtt csiszoljuk meg a felületet. Ez egy laminált bútornál elég nehézkes művelet lenne. Laminált/fóliázott bútorok esetében nincs szükség a felület csiszolására. Csupán egy jó alapos mosószeres lemosás kell, hogy a bútor por és zsírmentes legyen, ezt követően pedig szükségünk lesz úgynevezett hídképző alapozó használatára, ami tulajdonképpen tükörsima felületeken is - akár csempén - könnyedén megtapad, erre pedig bármilyen festéket felvihetünk majd.

    konyhabútor festése 

Milyen eszközökre lesz szükséged

1. Jó minőségű ecset

Ezzel fogod felvinni a felületre a festéket. Amikor a boltban ecsetet keresel, kicsit húzgáld meg a sörtéket. Ha már ennyitől is a kezedben marad egy-egy szál, tedd is vissza a polcra. Lehet, hogy olcsóbb az ilyen darab, de nincs annál idegtépőbb, amikor festék közben 2 percenként a szálakat kell kihalásznod a festékes felületről.

2. Szivacsos festőhenger

Érdemes egy kisebbet és egy közepes méretűt is venni. A fejekből több darabot, hogy ne munka közben rohangálj újért, ha esetleg elfogyott. Az ecsettel viszonylag nagyobb mennyiségű festéket tudsz felvinni, a szivacsos festőhengerrel pedig egyenletesen, csíkok nélkül tudod szétoszlatni a festéket

3. Hídképző alapozó

Ha laminált felületre festesz mindenképp Otexet vagy Harzo T16 hídképző alapozót vegyél. Ezeknek az ára egyáltalán nem olcsó, viszont kis mennyiség is elegendő belőlük és velük lesz tartós a végeredmény.

4. Festék

Ez adja majd a bútor végleges színét. Tulajdonképpen bármivel festhetnél rá, akár még egy sima falfestékkel is. Én legtöbbször krétafestéket használok vagy a Trilak Trikolor Aqua matt névre hallgató festékét. Az alapszíneken túl könnyen kevertethetsz magadnak új színt az üzletekben, olyat, amilyet elképzeltél.

5. Wax vagy fedőlakk

Ahhoz, hogy a felület könnyen tisztíthatóvá és kevésbé sérülékennyé váljon szükség lesz a szín zárására. Ehhez használhatunk waxot vagy fedőlakkot attól függően, hogy mekkora igénybevételnek fogjuk kitenni a felületet. Ha például rendszeresen pakolunk majd rá, véleményem szerint jobb lakkal zárni. De egyébként, ha a waxot azért használnánk, hogy öregítsük kicsit a felületet, teljes száradást és kikeményedést követően nyugodtan lekenhetjük lakkal is.

6. Hígító

Amennyiben nem végig vízbázisú anyagokkal dolgoztunk, a festő eszközök tisztításához szükségünk lesz hígítóra is. A festék dobozán mindig találunk ajánlást arra vonatkozóan, hogy milyen terméket kell hozzá vásárolnunk, ez alapján biztosan nem fogunk mellé lőni.

7. Egyéb kellékek

Amennyiben a frontok stílusát is szeretnénk kicsit megváltoztatni, úgy vásárolhatunk új ajtógombokat. Ezeket például aliexpressen szinte fillérekért be tudjuk szerezni, de vágathatunk díszléceket is az ajtókra.

Mennyibe kerül egy felújítás

10 négyzetméterrel számolva, a fenti alapanyagokat megvásárolva az egész festés kijön körülbelül 25-30 ezer Ft-ból és még bőven marad az alapanyagainkból is.

Mennyire tartós a festés

Hosszú évekig gyönyörködhetünk az új konyhánkban, ha a festékek dobozán lévő használati utasítást és száradási időket betartva dolgozunk és a kikeményedési időig kissé óvatosabban bánunk a bútorunkkal. Az első bútor festésem egy fenyő étkezőgarnitúra volt. Itt a létező összes hibát elkövettem, amit csak lehetett és végül nem is zártam semmivel a festést. Sokkal sérülékenyebb, nehezebben tisztítható lett így, amin egy csiszolás, javító festés és lakkozás segített.

blog comments powered by Disqus

Keresés