Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Spórolási tippek

2018. 11. 17. 00:00:00 B. Dorina

A legutóbbi hétvégén elolvastam Marie Kondo: Rend a lelke mindennek című könyvét. A Konmari módszer abban segít, hogyan szelektálj és hogyan dobáld ki az életedből azokat a dolgokat, amik csak a helyet foglalják és hátráltatnak téged.

A könyv elején van egy teszt is, ami alapján kiderül, hogy te melyik gyűjtögető típusba tartozol.

Nos én az a fajta vagyok, aki bevág mindent a szekrénybe vagy a fiókba és látszólag rendet is teremt otthon. Ez nagyon igaz, rengeteg a számunkra felesleges kacat a lakásban, pedig csak 50 négyzetméteren élünk. Bevallom őszintén, sok tekintetben nem tudtam magamévá tenni, amit a könyv írt, így a saját módszerem szerint haladtam, lépésről-lépésre és csak néhány elemét követtem az író módszerének. Én nem forgattam fel az egész házat, de amellett, hogy kiürítettem két szekrényt is, az eladandó dolgokkal még landolt kicsit több, mint 100.000 Ft is a megtakarítási számlánkon. Nem rossz ugye?

2018. 10. 16. 09:58:26 B. Dorina

Az arctisztítás a napi rutinunk része. Minimum reggel sminkelés előtt és este lefekvés előtt biztosan eltöltesz vele egy kis időt, ami teljesen természetes, viszont ha eldobható vattakorongokat használsz feleslegesen termelsz hulladékot, meg úgy egyébként feleslegesen vásárolsz ilyen termékeket és költöd rá a pénzedet. Ugyan éves szinten - ha csak a legolcsóbb 140 Ft körüli vattakorong csomagot nézzük - csupán 5-6 ezer forintot spórolhatsz meg vele, de ez is egy a sok aprócska kiadás közül, amiket összeadva már egy kellemesebb összeggel találhatod szembe magad. Persze csak akkor, ha az a bankszámládon vagy a pénztárcádban van... :)

Ebben a cikkben megmutatom, hogyan készítem a saját arclemosó korongjaimat, egyszerű, leselejtezett otthoni alapanyagokból.

2018. 09. 02. 18:38:59 B. Dorina

Ha egyszer elkezded írni a kiadásaidat - akár csak egy hónapig - majd ezt követően leülsz és kiértékeled, hogy mire költötted el a pénzedet az adott időszakban garantálom, hogy sokszor fogsz a fejedhez kapni. Arra vagyunk berendezkedve, hogy folyamatosan költsük a pénzünket és emiatt gyakran olyan dolgokat is megveszünk, amire az égvilágon semmi szükségünk nincsen. Tudatos vásárlással ezen nagyot lehet fordítani és mielőtt még azt gondolnád, hogy az életed emiatt lemondások sorozata lesz meg is nyugtatlak: sokkal jobb lesz neked ezek nélkül. Tervezettebb, egészségesebb, boldogabb életet élhetsz majd úgy, hogy közben a pénzed is egy általad kitűzött nagyobb cél érdekében gyűlik.

Ebben a bejegyzésben nem fogsz világmegváltó tippeket kapni, csupán olyan mindennapi megoldásokat, amikre ha tudatosan odafigyelsz, sokkal jobb viszonyt ápolhatsz majd a pénztárcáddal.

2018. 08. 21. 20:47:57 B. Dorina

Egy ideje, fokozatosan próbálom száműzni itthonról a vegyszereket. Amellett, hogy sok esetben nagyrészt csak a marketing költségeket fizetem meg egy nevesebb márka megvásárlásával, saját magamat és a környezetemet is mérgezem ezekkel a szerekkel, így menniük kell. 

Nincs szükség külön vegyszerre a felmosáshoz, a fürdőszoba tisztításához, a munkapult fertőtlenítéséhez és az ablakok lemosásához. Ezeket mind-mind meg lehet oldani sokkal környezet barátabb és persze olcsóbb alapanyagokból is.

2018. 08. 05. 14:59:00 B. Dorina

A mai világban nem egyszerű spórolni. Főleg, ha a mindennapjaidban hozzászoktál ahhoz, hogy folyamatosan ész nélkül költekezel és belekényelmesedsz a fogyasztói társadalom csodás velejáróiba. A háztartásunkban vannak olyan pontok, amiről tisztán látjuk, hogy szörnyen pazarlóan viselkedünk. Ilyenkor mindig megjegyezzük egymásnak a párommal, hogy már megint ész nélkül költekeztünk, de persze hosszú távon nem változtatunk rajta.

A mi legnagyobb hibánk – és szerintem ezzel még jó sok háztartás így van – a tervezés hiánya, illetve az, hogy sokszor nem a kialakított terv szerint, hanem kényelmi szempontok alapján cselekszünk. Ezt a kettőt figyelembe véve mutatom a mi „szégyen” listánkat. Ezeket akár havonta többször is elkövetjük és bukunk is rajta rendesen.

Keresés