Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Újrahasználható arclemosó korong készítése

Újrahasználható arclemosó korong készítése

Az arctisztítás a napi rutinunk része. Minimum reggel sminkelés előtt és este lefekvés előtt biztosan eltöltesz vele egy kis időt, ami teljesen természetes, viszont ha eldobható vattakorongokat használsz feleslegesen termelsz hulladékot, meg úgy egyébként feleslegesen vásárolsz ilyen termékeket és költöd rá a pénzedet. Ugyan éves szinten - ha csak a legolcsóbb 140 Ft körüli vattakorong csomagot nézzük - csupán 5-6 ezer forintot spórolhatsz meg vele, de ez is egy a sok aprócska kiadás közül, amiket összeadva már egy kellemesebb összeggel találhatod szembe magad. Persze csak akkor, ha az a bankszámládon vagy a pénztárcádban van... :)

Ebben a cikkben megmutatom, hogyan készítem a saját arclemosó korongjaimat, egyszerű, leselejtezett otthoni alapanyagokból.

Vannak horgolt korongjaim is, amit Reni készített nekem és a részletes útmutatót megtaláljátok a blogján is. Ezek közül három darab pamut, a kicsi korongok pedig műszálasak. Reni olvassa a blogot, úgyhogy itt vallom be, hogy a műszálasakat nem igazán használom ^.^" viszont a fehér pamutszálból készültek rendszeres igénybevételnek vannak kitéve és nagyon jól bírják a strapát. Tőlem a horgolás nagyon messze áll, de ha te tapasztaltabb vagy ebben a technikában vágj bele bátran és készíts korongokat Reni útmutatása alapján. :)

Ha pedig gyorsan túl akarsz esni rajta és van egy hűséges varrógéped, akkor olvasd el én hogyan készítem a korongjaimat, amik tulajdonképpen nem is korongok, hanem kis négyzetek vagy téglalapok, mindezt csak azért, mert ha ilyen formát vágsz, egyáltalán nem keletkezik majd a varrás során hulladék, maximum egy-két levágott cérnaszál. 

Mire lesz szükséged egy darab arclemosó lapocskához:

1 db régi, leselejtezett frottír törölközőre
1 db mintás (lehetőleg ne műszálas) textilre - ez utóbbi opcionális, nekem van otthon rengeteg megmaradt anyagom és designosabb, ha van egy mintás része is... :) De nyugodtan összevarrható két frottír lap is.
színben passzoló cérna

Vágj 7x7 cm-es négyzeteket az anyagokból. Annyit, amennyi arclemosó korongra szükséged lesz.

Arclemosó korong varrása

Fordítsd össze a két anyagot úgy, hogy a mintás darab hátoldala kifelé nézzen és varrd össze fél centire az anyag szélétől. Én nem tisztázom az anyag szélét, mivel ki lesz fordítva és csak az arcomat mosom vele nem fog elrojtosodni vagy kibomlani a varrás. A sarkoknál miközben fordulsz figyelj rá, hogy a tű mindig maradjon benne az anyagban és úgy fordíts egyet rajta, miután felemelted a talpat. Varrd össze az anyagot négyzetesen úgy, hogy a végén maradjon 2-3 centid, amin kifordíthatod színére a "korongodat".

frottír arclemosó

Kifordítás után én egyszerűen tűvel-cérnával összeöltöm a rést és kész is az arclemosó pamacsom.

Miért szeretem az újrahasználható változatokat?

Kézzel is könnyen kimoshatóak, de mehetnek be a mosógépbe is a ruhák közé így a sokszor elhangzó " jó, de így meg több vizet használsz el" kifogás sem jöhet szóba, hiszen nem ipari mennyiség készül, hogy egy külön programot kelljen elindítani rá.

Bár sokan azt gondolják, hogy ez így egyáltalán nem higiénikus, azt kell mondjam nincs igazuk. Rosaceás arcom van. Iszonyatosan érzékeny, gyakorlatilag mindenre belobban amire csak lehet. Hosszú ideje most a legszebb az arcom, nem viszket, nem ég, nem hámlik. Kétlem, hogy így lenne, ha egy baktérium tenyészettel törölgetném az arcomat...

Ezzel a módszerrel sokkal kíméletesebben tudom tisztítani az arcomat és nem kell különböző hámlasztó kenceficékkel bajlódnom, mert a kissé nedves, frottír résszel gyengéden át tudom dörzsizni reggel és este, anélkül, hogy órákig vörös lenne a fejem tőle...:)

És egy csomag elkészítése során, mindössze ennyi szemetet termeltem:

blog comments powered by Disqus

Keresés