Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Vettünk egy házat! - Így néz(ett) ki

2019. 04. 18. 14:28:07
Vettünk egy házat! - Így néz(ett) ki A hallgatás oka az a töménytelen mennyiségű munka, ami az utóbbi hónapokban egyik napról a másikra zuhant ránk. Hosszú évek óta álmodozunk arról, hogy egyszer családi házba költözünk, egy nyugodt környékre, ahol nyáron kertészkedhetünk, télen pedig bent kuckózhatunk vagy, ha úgy tartja kedvünk, hóember családot építhetünk, amit majd nem fognak 1-2 órán belül legyilkolni a járókelők. :)

Ez most végre megvalósult és belekezdhetünk ennek a hatalmas háznak a felújításába és otthonná alakításába. Remélem velünk tartotok.

 

Tavaly augusztusban még eszünk ágában sem volt házat vásárolni. Úgy voltunk vele, hogy növeljük a megtakarításunkat és nagyobb pénzből egy jobb állapotú ingatlant veszünk majd, amivel kevesebb lesz a munkánk is. 

De aztán beütött a lakástakarékos mizéria, ismét változtattak a CSOK-on, mi pedig nem akartuk megvárni, amíg az árak annyira megemelkednek, hogy esélytelenné válik az álmunk megvalósítása. A CSOK pedig nálunk eleve nem jöhetett szóba. Nem azért, mert nem tervezünk családot, hanem inkább azért, mert nem szeretnénk a családalapításunkat ilyen feltételek mentén megélni.

Októberben, miközben a nászutunkat töltöttük már ingatlanosok emailjeire válaszolgattunk, a nászút végére pedig már konkrét háznéző időpontjaink voltak. Voltak nagy mellélövések, olyan házak, amiből már az első percben menekülni akartunk, és voltak olyanok is, amikben percek alatt el tudtuk képzelni magunkat, függetlenül attól, hogy nagyon sok teendő volt velük.

Végül egy tipikus, szintes ház lett a nyerő, ami a 80'-as években épült. Íme:

emeletes ház

A ház földszintjén kapott helyet a konyha, étkező+nappali, mosdó, egy félig kialakított zuhanyzós fürdőszoba, illetve a kazán helyiség. 

előszoba előtte

Az előszobából nyílik a félig kialakított zuhanyzós fürdőszoba, a mosdó, illetve a konyha. A bejárati ajtó egy régi lemezajtó, ami rettentően rosszul szigetel. Ezt ebben az évben még kicseréltetjük egy korszerűbb és szebb nyílászáróra. A villanyszerelés során a fali lámpát megszüntettük és a helyére egy mennyezeti lámpa fog felkerülni.

mosdó előtte

A házra, de főleg a padlókra nagyon "érdekes" megoldások jellemzőek. Ilyen például a fali csempék járólapként való alkalmazása. Össze is van törve az összes, nem véletlenül sorolják két kategóriába ezeket a burkolatokat... A padlócserééig megáldottam egy kis ecettel a csempéket. Takarítás közben azt hiszem a lelkem egy kicsi darabkája meg is halt bennem... :D

  a régi konyha

A konyhából mentettük, ami menthető volt, és ez sajnos nem volt sok... :D A felső szekrények még viszonylag jó állapotban voltak, ezért ezeket alapos tisztítás után átfestettem. A fali csempe azt leszámítva, hogy vagy tíz év zsírrétege köszönt vissza, szintén jó állapotban volt, így alaposan áttakarítottam ezt is és most festésre és stencilezésre vár. Minden más viszont használhatatlan volt. Ezen kívül újra kellett húzni az elektromos vezetékeket is, hogy bírják a strapát anélkül, hogy egyszer egy zárlat miatt ránk gyullad majd a ház. :)

régi étkező és nappali

A nappali padlóját - bár szerettem volna - ebben az évben már nem lesz pénzünk lecserélni, így egy ideig meg kell barátkoznom ezzel a kis csúfsággal.

régi nappali terasz bejárat

Ez az ajtó a hátsókertbe visz ki minket.

lépcső előtte

A lépcső alatti területet szeretném beépíttetni, hogy kényelmesen elférjen alatta, egy kis szemüveges, villám sebhelyes kisfiú hogy még több tárolóhelyünk legyen, ezzel is helyet felszabadítva a kazános helyiségben és a mosókonyhában. Ez a kicsit meredek lépcső visz fel az emeletre, ahol három hálószoba és a fürdőszoba található. A három hálószoba közül kettő annyira vállalhatatlan, hogy azt majd csak a felújításos képekkel együtt vagyok hajlandó megmutatni nektek... :D

hálószoba előtte

Így hát befoglaltuk azt, ami a legjobb állapotban volt. Itt jelenleg csak a kapcsolókat cseréltük le, illetve egy tisztasági festést csináltunk.

fürdőszoba előtte

 

A fürdőszoba felújítására sincs most felesleges 1-2 milliónk, a csempe pedig azon kívül, hogy baromi ronda és egy helyen a hálószoba járólapjával került kipótlásra - pedig egyébként találtunk ebből a csempéből a garázsban, érthetetlen számomra, miért ez a megoldás született - nincs rossz állapotban. Emiatt a csempét festeni fogjuk, így még kihúzza a fürdőszoba 1-2 évig, hogy aztán felújíthassuk.

A ház egyébként szerkezetileg rendben van. A tető tökéletes állapotban van, de mint ahogy az a képeken is látszik, sok eleme felett eljárt már az idő. Előttünk egy 3 gyerekes család lakott itt, akik nem kímélték a házat, a falakon pedig szinte mindenhol apró ujjnyomocskák és "absztrakt" zsírkréta rajzok találhatóak.

A bevethető megtakarításunk nagy részét felemésztette a régi, elavult gázkazán cseréje, illetve a villany- és vízszerelés, így minden apró trükköt be kell vetnünk majd, hogy kis pénzből, DIY megoldásokkal varázsoljunk egy élhető otthont ebből a házikóból.  Azt hiszem erre mondják azt, hogy innen szép nyerni. ;)

Kövess minket facebookon és instán, hogy elsőként értesülhess a felújítással kapcsolatos új cikkekről és ötletekről.

Tartalomhoz tartozó címkék: lakásfelújítás házfelújítás
blog comments powered by Disqus

Keresés