Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Műanyag zacskó helyett - Így varrj magadnak újrahasználható zsákot

Műanyag zacskó helyett - Így varrj magadnak újrahasználható zsákot Ehhez igazából még varrótudomány sem kell, annyira egyszerű és ami szuper, hogy még olcsó is, hiszen bármilyen otthon kallódó anyagból meg tudod magadnak varrni. Az én zsákjaimhoz régi függönyöket és még a kézműves ékszerkészítős korszakomból megmaradt anyagokat használtam fel.

2016 telén eldöntöttem, hogy én márpedig meg fogok tanulni varrni. Voltak próbálkozásaim korábban is apukám ezer éves varrógépén, de mindig hamar feladtam. Valószínűleg azért, mert nem voltam rászorulva. Ha valami elszakadt vagy valamit varrni kellett nekem, apu mindig ott volt kéznél és pár perc alatt megcsinálta. Igazán kényelmes volt.

Aztán elköltöztem otthonról.

Nem túl messzire, busszal így is 10 percre laktunk egymástól, de a munka meg az élet úgy hozta, hogy általában havonta egyszer ugrottam haza és azt se azért, hogy az "apuvarroda" szolgáltatásait igénybe vegyem. A varrni való dolgok csak úgy gyűltek, így egy idő után eldöntöttem: varrni fogok.

Kapóra jött, hogy pont télen sokalltam be. December 24-én születtem. Karácsony, születésnap egyben, ilyenkor a család összefog és vesznek nekem valami igazán hasznosat, amire szükségem van, jó minőségű és sokáig használhatom. Így hát karácsonykor a fa alá került egy kezdőknek is tökéletes Singer gép.

Bújtam a videókat, apu is átjött egy kis bemutatót tartani és eljutottam odáig, hogy nem töröm bele a gépbe a tűket, tudok egyenesen varrni és nem szidom fennhangon mindenki édesanyját, amikor leülök a gép elé. Ez pedig bőven elég ahhoz, hogy a lenti projektet az egyáltalán varrni nem tudó delikvensek is el tudják végezni. ;)


Amire szükséged lesz:

- függöny anyag, vagy valamilyen kisebb súlyú otthon kallódó anyagmaradék
-mintás anyag (elhagyható, a fenti anyagot is felhasználhatod erre a célra)
- szalag vagy valamilyen madzag
- az anyag színéhez passzoló cérna (nálam ez fehér és világos barna)
- gőzölős vasaló
- varrógép (de kézzel is megvarrható, bár így egy kicsit hosszabb idő egy zsákot legyártani)

Direkt nem írtam méreteket, mivel te tudod, hogy mekkora zsákokra lesz majd szükséged. Nálam otthon van külön vászonzsák, ha a pékségbe megyünk (egy nagyobb a kenyérnek vagy zsemléknek és pár kisebb, ha elcsábulunk és veszünk valami sósat-édeset még) és külön zsákok, ha zöldséget-gyümölcsöt veszünk. Ezekhez használom a függöny anyagot, hogy ne kelljen mindig kibontogatni a zsákot és lássák kívülről is, hogy mi van bennük.

A zsákok leszabása nagyon egyszerű: vágj ki a függöny anyagból egy akkora darabot, ami összehajtva és a szélén egy-egy centimétert levarrva ki fogja majd adni a zsákod tényleges méretét. Majd szabd ki a zsákod tetejéül szolgáló anyagot is, amibe be tudod majd húzni a madzagot vagy a szalagot. A fenti textil legyen 1-1 centiméterrel hosszabb, mint a zsák alapjául szolgáló anyag szélessége. Mutatom a képen mink van eddig:

zöldséges zsák zacskó helyett   újrahasználható zsák varrása

Hajts be 1-1,5 centit a fedő anyagból alul és felül is és gőzölős vasalóval vasald bele a hajtást. Majd tedd meg ezt az anyag jobb és bal oldalán is. Ezt követően szegd le a behajtott jobb és bal oldalt.

gyümölcsös zsák varrása  behúzható szájú zsák varrása

Vedd magad elé a függöny anyagot, terítsd ki és tűzd hozzá az előbb beszegett anyagot úgy, hogy a tetejébe már befűzöd a szalagot is (utólag is meg lehet csinálni és a levarrt alagútban biztostűvel végighúzni a szalagot/madzagot, de én jobb szeretem így csinálni. Csak arra kell figyelni, hogy ne varrjuk le véletlen a kötöző szalagunkat) majd ha ezzel megvagy kb. 1 centis távolságban varrd egymáshoz a zsákot és a fedelét, figyelve arra, hogy a behajtáson belül maradj.

környezetbarát vászon zsák  vászon zsák varrása  műanyagmentes vásárlás diy zsákkal

Ezután már csak félbe kell hajtani a zsákunkat és alul, valamint az oldalán 1 centiméter szélességben végigvarrni, majd kifordítani és készen is vagyunk. :)

függönyből zsák varrása

Az első zsákomat egyébként a lenti videó alapján készítettem. Az enyémnek az alján nincs még plusz anyag, ennyiben különbözik a videóban elkészülttől.

 

 

 

 

blog comments powered by Disqus

Keresés